Απίστευτη πρόκληση από μικρή ομάδα νεαρών την Μ. Παρασκευή και την Ανάσταση στη Βέροια

Αρνητικά σχόλια και θλίψη προκάλεσε η στάση ορισμένων νεαρών στη Βέροια, που επέλεξαν με ύβρεις και προκλητική στάση να κάνουν αισθητή την παρουσία τους την Μ. Παρασκευή και το βράδυ της Αναστάσεως.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, κατά την περιφορά του Επιταφίου την Μ. Παρασκευή η συγκεκριμένη ομάδα έβριζε τα Θεία, όταν διερχόταν από μπροστά τους η λιτανεία, ενώ και το Μ. Σάββατο, κατά την πομπή του κόσμου από την Μητρόπολη προς την Εληά, για την τέλεση της Αναστάσιμης Τελετής, τα εν λόγω άτομα ήταν συγκεντρωμένα στην Εκκλησία του Χριστού, επί της οδού Μητροπόλεως, έχοντας στην διαπασών μουσική και φωνάζοντας συνθήματα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αντισυμβατική αυτή συμπεριφορά, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε έκτροπα, αν κάποιοι από τους συμμετέχοντες στις θρησκευτικές τελετές αντιδρούσαν, δεν ανησύχησε καθόλου την Αστυνομία, καθώς, παρά το γεγονός ότι ήταν παρών ο ίδιος ο Αστυνομικός Διευθυντής, αφέθηκαν ανενόχλητοι να δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα.

Όπως λένε δε οι πληροφορίες μας, υπήρξε ρητή εντολή από την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης όχι μόνο να μην ενοχληθούν, αλλά ούτε από τον δρόμο να μην περάσουν περιπολικά της Αστυνομίας...

Έχουμε δημοκρατία και ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται και να πράττει κατά βούληση, αλλά μέχρι εκεί που δεν θίγει το ίδιο δικαίωμα που έχουν και οι άλλοι. Από την στάση αυτή, θεωρούμε πως η ομάδα αυτή έχασε, τον όποιο, σεβασμό (στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού) είχε από την Βέροια.

Όχι επειδή βγήκε και έκανε συγκεντρώσεις "κόντρα" στους πολλούς, αλλά επειδή απλά δεν σεβάστηκε το αυτονόητο: Το δικαίωμα των συμπολιτών τους να εκφράσουν τα θρησκευτικά τους συναισθήματα ή έθιμα ανεμπόδιστα.

Όσο για την ηγεσία της Αστυνομίας και αυτούς που έδωσαν (αν έδωσαν) την άδεια για την συγκέντρωση αυτή, έχουμε να πούμε ένα πράγμα: ΕΥΓΕ! Απέναντι στις χιλιάδες κόσμου, προτιμήσατε να δείξετε σεβασμό σε αυτούς που δεν σέβονται (όπως απέδειξαν έμπρακτα).

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

  1. Παρακαλούμε να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρούμε ένα επίπεδο στους σχολιασμούς.

    Προφανώς εκφράσεις όπως "καθίκια" δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο παρόν blog.

    Χαιρόμαστε να ακούμε τις απόψεις σας, αλλά προσπαθείστε να είναι διατυπωμένες με τρόπο κόσμιο.

    Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/4/11, 7:33 μ.μ.

    Δυστυχως παρατηρουμε οτι οσο αδιαφορουμε και δεν ασχολουμαστε, τοσο περισσοτερο θαρρος παιρνουν και προκαλουν καθε φορα και περισσοτερο. Πρεπει αμεσα ο Δημος και η Αστυνομια να συσκεφθουν και να αποφασισουν πως μπορουν να αντιμετωπισουν το ζητημα. Δεν ειναι δυνατον, ενας μικρος αριθμος ατομων, να προκαλει μια ολοκληρη πολη. Η αδιαφορια μας, ειναι η δυναμη τους.Και δυστυχως προβλεπω οτι συντομα θα προσελκυσουν ομοιους τους απο αλλες πολεις και τοτε το προβλημα θα ειναι πιο δυσκολο να αντιμετωπιστει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/4/11, 7:43 μ.μ.

    Μπορούμε να τους αποκαλέσουμε γιογιό? Είναι νομίζω πιο κόσμιο.
    Όπως και να τους αποκαλέσεις η ουσία είναι μία. Κ............ είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει. Όταν όμως βρίζεις τα πιστεύω κάποιου άλλου τότε το ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα ηθικής αλλά έχει και νομικές διαστάσεις. Ο χαρακτηρισμός "καθίκια" για τους συγκεκριμένους, τον οποίο πολύ ορθά για λόγους δεοντολογίας δεν δημοσιεύετε στο Verianews, θεωρώ ότι είναι πολύ επιεικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αιμιλιος το μηλο24/4/11, 9:37 μ.μ.

    Πριν κατακρίνουμε την συμπεριφορά των 10 ανεγκέφαλων νέων καλύτερα θα ήτανε να ψάξουμε την αιτία…. Και κυριότερα την αποστροφή και περιφρονήσει των νέων προς την θρειασκεια μας. Όταν γύρω σου διακρίνεις μια ρευστή και αβέβαιη κατάσταση όταν διακρίνεις ένα ΑΥΡΙΟ χωρίς ΜΕΛΛΟΝ ,τον κόσμο να πεινάει , ανεργία… και το 60% στο όριο τις φτώχιας τέτοιου είδους ενέργειες είναι εύκολα να καλλιεργηθούν. Από την μια πλευρά βλέπεις όλα αυτά.. Από την άλλη βλέπεις ότι τα μοναστήρια μαλώνουν μετάξι τους για λίγα μέτρα γης.. βλέπεις τους παπάδες στα κανάλια να μαλώνουν μετάξι τους για το ποιος θα πάρει καλύτερη θέση δίπλα στον πατριάρχη και τον κάθε πατριάρχη , βλέπεις ότι μιλάνε για τα έσοδα τις εκκλησίας που ανέρχονται σε χιλιάδες να μιλούν σαν να είναι διφραγκα , βλέπεις ότι μιλάνε για την φτώχεια του ελληνικού λαού μέσα από τα μεταξωτά χρυσοκέντητα άμφια τους… βλέπεις ότι ο φτωχός άνθρωπος αυτές τις μέρες δίνει από το υστέρημα του να ανάψει ένα κερί και πριν προλάβει να φιλήσει την εικόνα το κερί έχει εξαφανιστεί από έναν τύπο στην γωνία που δεν αφήνει το κερί να καεί αλλά το μαζεύει γιατί θέλει να το λιώσει και να κάνει καινούργιο… όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο θεό αυτό μάθαμε από παιδία ΔΕΝ βλέπεις όμως στις πρώτες θέσεις ποτέ κάποιον με απλά ρούχα που πάει στην εκκλησία επειδή το θέλει και επειδή πιστεύει και αγαπάει τον ΘΕΟ. ΒΛΕΠΕΙΣ πάντα τους προύχοντες του κάθε τόπου με τα κοστούμια και τα ακριβά ρούχα που πηγαίνουν στην εκκλησία μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου τις πιο πολλές φορές από αγγαρεία. Ο λαός έχει βαρεθεί τις υποσχέσεις των πολιτικών για ένα καλύτερο αύριο.. η εκκλησία πρέπει να συσπειρώσει τον λαό γύρο της και ειδικά τους νέους , αυτοί είναι το μέλλον του τόπου και της θρησκείας.. όλοι εκνευρίστηκαν με τους 10 ανεγκέφαλους νέους.. ΠΕΙΤΕ μου όμως ποιος πήγε να τους ρωτήσει «γιατί το κάνετε αυτό τι σας ενοχλεί». Ο λαός έχει ανάγκη αυτόν τον καιρό από μια επΑΝΑΣΤΑΣΗ κ ΑΛΛΑΓΗ νοοτροπίας ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ 10 ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ 20 ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ 50… ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αιμίλιε το μήλο έχεις δίκαιο ότι περνάμε στην εποχή μας δύσκολες καταστάσεις, γεγονός που σε αντιδιαστολή με τη φαινομενική «χλιδή» της Εκκλησίας προκαλεί αντιδράσεις σε ορισμένους πολίτες, ίσως σε κάποιο βαθμό και σε μένα (αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Ασφαλώς έχουμε περάσει και δυσκολότερα στο παρελθόν (π.χ. τουρκοκρατία, κατοχή κ.ά.) αλλά τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.
    Επίτρεψέ μου, όμως, να σου πω ότι κάνεις, κατά τη γνώμη μου, ένα πολύ βασικό «λάθος». Συγχέεις πρόσωπα της διοίκησης και της εκκλησιαστικής ιεραρχίας (ανθρώπους δηλαδή) με τον θεσμό της Εκκλησίας που είναι κάτι πολύ ανώτερο. Εκκλησία είμαι και εγώ ο απλός εργαζόμενος της Βέροιας, που αγαπώ και σέβομαι τον Χριστό, είναι και η γιαγιά μου που με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες πηγαίνει στον ναό με πίστη και ευλάβεια, είναι και ο πολύτεκνος παπάς του χωριού μου που όλοι τον αγαπούν και τον σέβονται, είναι και ο θειος μου που με αγωνία ρυθμίζει τα ωράρια της μικρής του επιχείρησης προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει στις ακολουθίες της Εκκλησίας. Και όλους μας ενώνει ο Χριστός.
    Συνεπώς, έχω τη άποψη ότι όσοι έχουν αντιρρήσεις με τη διοικούσα Εκκλησία, που σε πολλά σημεία συμφωνώ και εγώ ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, με την έννοια της επιστροφής σε παραδοσιακότερα πρότυπα, ας κάνουν μια επιτροπή η οποία θα θέσει τα θέματά τους στη Μητρόπολη ή στη Σύνοδο ή σε οποιαδήποτε Εκκλησιαστική Αρχή.
    Δεν μπορώ όμως, σε καμία περίπτωση, να ανεχθώ από άτομα που δεν έχουν να μας πουν σε τελική ανάλυση τίποτα ουσιαστικό, να υβρίζουν τα πιστεύω μου και αυτά που θεωρώ ιερά. Δεν ξέρω αν πρόκειται για «καθίκια» ή για οτιδήποτε άλλο, και δε μου αρέσει να βάζω ταμπέλες σε ανθρώπους. Απλά ζητώ όπως εγώ τους σέβομαι να με σέβονται και αυτοί, μαζί με όλους τους συμπολίτες μας που πιστεύουν στο Θεό.
    Ανάγκη έχουν αυτοί οι 10, οι 20, οι 50, όλοι, να πλησιάσουν την Εκκλησία, να γνωρίσουν τον Χριστό, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη επΑΝΑΣΤΑΣΗ στην ανθρωπότητα. Να μιμηθούν το δικό του παράδειγμα, κόντρα σε στερεότυπα και κατεστημένα, όπως έκανε εκείνος, αλλά με όραμα και προοπτική, όχι στον αέρα και ξεκρέμαστα όπως δυστυχώς πράττουν οι εν λόγω νεαροί συμπολίτες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αιμιλιος το μηλο25/4/11, 12:17 π.μ.

    Συμφωνώ μαζί σου Γιώργο.. απλά να μην γίνουμε και εμείς σας τους φαρισαίους.. που καταδικάζανε και κατακρίνανε τα λόγια του Ιησού Χριστού χωρίς καν να τον έχουνε ακούσει.. ας ακούσουμε το "γιατί" και μετά κρίνουμε και τις πράξεις τους.. αν και αυτό δεν είναι σωστό γιατί μόνο ο θεός κρίνει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος25/4/11, 2:20 π.μ.

    Επειδη καλως ή κακώς το σχολιο μου δεν δημοσιευτηκε, λογω της λεξης κ....., που εγινε και πολυς ντορος απ' οτι βλεπω, ξαναγραφω πιο κοσμια: θεωρω οτι φταιει η ηγεσια της αστυνομιας για το συμβαν αυτο (ΟΧΙ τα παιδια της αστυνομιας των 700-800 ευρω που κανουν οτι τους πουνε). Παντα θα υπαρχουν τετοια περιστατικα αν δεν υπαρχει εντολη για επεμβαση και καταστολη τετοιων ενεργειων. Η ατιμωρησια ειναι αυτη που θα κανει του χρονου ακομα περισσοτερους να φερθουν παρομοια - θα με θυμηθειτε. Οσον αφορα τη λεξη που χαρακτηρισα αυτη την 'ομαδα ανθρωπων' (για λογους τους χαρακτηριζω ανθρωπους...) ειναι πολυ επιεικης αν αναλογιστει κανεις το ποσο ασεβεια ειναι να φερονται ορισμενοι με αυτον τον τροπο, πιστευουν-δεν πιστευουν. Οπως εγω σεβομαι και ανεχομαι τις οποιες εκδηλωσεις τους, στεκια τους κλπ, οφειλουν και αυτοι να σεβονται εμενα, τους συμπολιτες μου και τα πιστευω μας.

    Κλεινοντας, οσο υπαρχουν νομοι που δεν εφαρμοζονται, εγω δεν μπορω να χαρακτηρισω πιο επιεικως αυτους τους 'ανθρωπους'. Γιατι αν ειμαι εγω μια φορα παρανομος, αυτοι ειναι χίλιες.
    Ας τολμουσαν να τα εκαναν αυτα σε αλλη χωρα, θα τους ειχαν παρει με τις πετρες.

    Αγαπητο verianews καταλαβαινω τη θεση σου, εχετε εν μερει δικιο, αλλα πιστευω πως και εσεις παιδια τα ιδια σκεφτεστε και λετε μεταξυ σας γι' αυτους τους 'ανθρωπους'...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος25/4/11, 1:04 μ.μ.

    Μια παρατήρηση..Αυτό που λες για τις εκδηλώσεις και τα στέκια δεν ισχύει.ρώτησα τα παιδία αν διοργανώθηκε απο το στέκι στον προμηθέα και μου είπαν όχι..διοργανώθηκε από άλλα παιδία γι αύτο άλλωστε δεν έγγραφε και "baruti" στο πανό που είχαν κρεμάσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Αιμίλιε το μήλο, όπως έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιό μου, εν μέρει συμφωνώ και συντάσσομαι και εγώ με ορισμένες από τις ανησυχίες των νέων αυτών συμπολιτών μας, πολλοί από τους οποίους είναι στην ηλικία μου και μάλιστα με κάποιους από αυτούς συχνά πίνουμε μαζί καφέ και συζητάμε. Συνεπώς, όσο αφορά τουλάχιστον τη δική μου πλευρά, ειλικρινά δεν υπάρχει καμία διάθεση κατάκρισης με την αρνητική έννοια του όρου. Αν έβριζαν εμένα προσωπικά πίστεψέ με θα μου ήταν πολύ πιο εύκολο να σιωπήσω. Δεν μου είναι όμως εύκολο να δεχθώ ύβρεις εναντίον του Θεού μου. Δεν συμφωνώ, λοιπόν, φίλε Αιμίλιε, με τον τρόπο τους. Το να βρίζεις τα Θεία και ιερά δεν είναι τρόπος έκφρασης της δυσαρέσκειάς σου.
    Η φαρισαϊκή νοοτροπία, όντως, θα πρέπει να εξαλειφτεί από όλους μας, και μιλώ πρώτα – πρώτα για τον ίδιο μου τον εαυτό. Πρέπει να ρίξουμε τη μάσκα του εγωισμού μας για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το μήνυμα της Ανάστασης. Ο Χριστός μας καλεί να βιώσουμε την επΑνάσταση και την τελική νίκη ενάντια στον θάνατο, λέγοντάς μας «έρχου και ίδε», δηλαδή μας καλεί να Τον γνωρίσουμε προσωπικά, βιώνοντας εμπειρικά το Φως της Ανάστασης. Αν δεν Τον γνωρίσουμε πρώτα πως είναι δυνατόν να Τον βρίζουμε και να Τον χλευάζουμε? Όπως έκανε δηλαδή ο όχλος των σταυρωτών Του. Πως είναι δυνατόν να κατακρίνω και να βρίζω κάτι που δεν γνωρίζω?
    Εύχομαι ο Αναστημένος Κύριος να φωτίζει όλους μας, και η οργή αυτών των νέων της πόλης μας να μεταμορφωθεί σε ενδοσκόπηση και ευλογία.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/4/11, 5:00 μ.μ.

    Θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ αφελής να νομίζει ότι τέτοιες «εκδηλώσεις», από αυτές τις ακραίες αναρχο-ομάδες, είναι μη κατευθυνόμενες από κάποια οργανωμένα κέντρα αποφάσεων για αντίστοιχες δράσεις σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα αυτές οι «εκδηλώσεις» θα είναι μπροστά μας σε κάθε θρησκευτική και εθνική εορτή. Η αστυνομία και η κρατική ασφάλεια της Βέροιας ας κάνει μια φορά τον κόπο να εξακριβώσει τα στοιχεία αυτών των ατόμων. Να δούνε ποιοι από αυτούς είναι ανυπότακτοι από τον στρατό (σίγουρα εκεί θα μαθαίνανε να σέβονταν κάποια πράγματα), ποιοι είναι απλά αργόσχολοι γόνοι ευπόρων οικογενειών και ποιοι είναι κάτι «άλλο». Το ότι βρέθηκαν ένα σωρό χαρτονομίσματα του Βασίλη Παλαιοκώστα από την απαγωγή του Μυλωνά στην Βέροια και Νάουσα που καταζητείται για τρομοκρατία και συνεργασία με τον αντιεξουσιαστικό χώρο μόνο τυχαίο δεν θα το χαρακτήριζα. Ας γίνει επιτέλους κάτι πριν δούμε και στο κέντρο της Βέροιας σπασμένες βιτρίνες, καμένα καταστήματα και διμοιρίες των ΜΑΤ να μαζεύουν τα πλέον τα ασυμμάζευτα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/4/11, 7:20 μ.μ.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σχόλια αλλά και την δράση ως τωρα αυτων των ατομων, πιστευω οτι θα κλιμακωσουν τις ενέργειες τους και θα δοκιμαζουν συνεχώς τις αντοχες της Αστυνομιας και της κοινωνιας. Καθε φορα και περισσοτερο. Μέχρι να υπαρξει καποια αντιδραση την οποια ισως και να επιθυμουν ωστε να προκληθει συγκρουση. Η αναφορα στις αφισες τους αλλων αναρχικών ομαδων απο αλλες πολεις φανερωνει οτι δεν ενεργουν μεμονωμενα και αυθορμητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος26/4/11, 12:51 μ.μ.

    Υπέροχη,αντικοινωνική,προκλητική, ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΑΤΗ στάση και συμπεριφορά.Να χαίρονται οι "αναρχικοί" την ασυλία της αστυνομίας που τάχα πολεμάνε."ΡΗΤΗ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΗΘΟΥΝ"!!Και εις ανώτερα "επαναστάτες"... (με το να παίζουμε κρυφτούλι για το αν ήταν το baruti ή "άλλοι"(;),είναι σαν να βάζουμε τη μούρη μας πίσω απ'το δαχτυλάκι μας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επειδή πρέπει να είμαστε ακριβείς στις πληροφορίες, αλλά και στα σχόλια που κάνουμε, πρέπει να διευκρινίσουμε πως όπως προκύπτει από τις πληροφορίες μας, δεν ήταν το Baruti πίσω από την διοργάνωση της εκδήλωσης το βράδυ της Ανάστασης.

    Ενδεχομένως να συμμετείχαν κάποια άτομα από την συγκεκριμένη ομάδα, αλλά αυτόνομα.

    Είναι άδικο, θεωρούμε, να στοχοποιείται μια ομάδα, μόνο και μόνο επειδή δηλώνει αναρχική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος26/4/11, 3:25 μ.μ.

    η ελεεινη καταντια του αναρχικου χωρου εκφραζεται με εκδηλωσεις τετοιου ειδους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο